- Topvrouw Herna Verhagen van PostNL stopt in april als CEO bij het bedrijf.
- Financieel directeur Pim Berendsen wordt dan de nieuwe hoogste baas van het post- en pakketbedrijf.
- PostNL meldde maandag dat de prijzen voor het bezorgen van post waarschijnlijk omhoog moeten.
- Lees ook: PostNL krijgt voorlopig geen ruimte voor langere bezorgtijd van minister Beljaarts
Herna Verhagen heeft besloten om na de algemene aandeelhoudersvergadering van 15 april 2025 terug te treden als topvrouw van PostNL. Op die dag draagt ze haar functie formeel over aan Pim Berendsen, de huidige financieel directeur van de post- en pakketbezorger. Met de bestuurswissel kiest PostNL naar eigen zeggen voor stabiliteit en continuïteit van de strategie van het bedrijf.
De raad van commissarissen (rvc) betreurt het besluit van Verhagen om terug te treden als bestuursvoorzitter en is tegelijkertijd verheugd met de benoeming van Berendsen als haar opvolger. Volgens president-commissaris Jan Nooitgedagt van PostNL heeft de jarenlange samenwerking tussen Verhagen en Berendsen een belangrijke rol gespeeld bij de benoeming van de financieel directeur tot nieuwe bestuursvoorzitter.
Volgens Nooitgedagt hebben Verhagen en Berendsen de afgelopen zes jaar samen invulling gegeven aan de transformatie van PostNL met de focus op een versnelling van de digitalisering, uitbreiding van het netwerk en groei van internationale klanten. De raad van commissarissen is daarnaast al vergevorderd met de benoemingsprocedure voor een nieuwe, vrouwelijke financieel directeur van PostNL en zal op korte termijn de opvolgster van Berendsen bekendmaken.
Verhagen is sinds april 2012 de topvrouw van PostNL. “Voor mij voelt het als een logisch moment om na dertien jaar als CEO te besluiten om weg te gaan. Met keuze voor Pim is er een continuering van de strategie die we samen vorm hebben gegeven en in gang hebben gezet. We hebben 5,5 maand samen voor het overdragen van dossiers, zodat hij een vliegende start kan maken”, zegt ze tegen het ANP.
Ze werkt sinds 1991 bij PostNL en begon als salesmanager van voorganger PTT. Ze had verschillende leidinggevende functies, waaronder Coördinerend Directeur Post Nederland en directeur personeelszaken van het bedrijf dat toen TNT heette.
Berendsen noemt het "een eer" om haar op te volgen en zegt "ongelofelijk veel waardering en respect" voor Verhagen te hebben. Hij is sinds 2018 de financieel topman van PostNL.
De afgelopen jaren kreeg PostNL onder leiding van Verhagen te maken met bijvoorbeeld consumenten en zakelijke klanten die steeds minder brieven en andere poststukken versturen. Hierdoor was de postbezorging in Nederland in de eerste drie kwartalen van dit jaar verlieslatend, meldde het bedrijf maandag.
PostNL overweegt prijzen te verhogen voor versturen post
PostNL moet mogelijk verdergaande maatregelen nemen nu het kabinet een streep heeft gezet door het voorstel om het bedrijf in 2025 een dag extra te geven voor de bezorging van brieven en kaarten, zo meldde topvrouw Verhagen maandag in een toelichting op de kwartaalresultaten van de post- en pakketbezorger. PostNL overweegt onder meer verdere prijsverhogingen voor het versturen van post.
Het bedrijf overweegt de prijzen voor het versturen van zakelijke post en consumentenpost te verhogen. Ook verhoogt PostNL de postzegelprijs mogelijk verder. Twee weken geleden kondigde het bedrijf al aan dat een postzegel voor brieven binnen Nederland vanaf 1 januari 1,21 euro gaat kosten. Dat is nu nog 1,14 euro. De maatregelen zijn volgens Verhagen onvermijdelijk om een toekomstbestendige en financieel gezonde postbezorgingsdienst te bieden.
PostNL bezorgt steeds minder brieven en andere poststukken. Dat leidde in de eerste drie kwartalen van dit jaar tot een verlies van 19 miljoen euro voor de postdivisie. Dit onderstreept volgens Verhagen de noodzaak om de postbezorging te hervormen. Ook vraagt PostNL de overheid opnieuw om een financiële bijdrage. Het bedrijf wil al langer dat de postwet wordt aangepast, zodat brieven minder vaak bezorgd hoeven te worden.
Financieel directeur Pim Berendsen stelt dat PostNL afgelopen kwartaal als postbedrijf verder onder druk kwam te staan. Het verlies van 19 miljoen euro noemt hij "een grote verslechtering, ondanks kostenbesparingen en prijsverhogingen". "Het is voor ons onhoudbaar om binnen één dag post te bezorgen", zegt hij tegen het ANP. Daarbij wijst hij op onderzoek waaruit naar voren kwam dat veel mensen snelheid minder belangrijk vinden dan de voorspelbaarheid van de bezorging.
Het aandeel PostNL daalde maandag ruim 2 procent op de Amsterdamse beurs.
Het is niet duidelijk hoe hoog de prijsstijgingen zullen zijn. Berendsen stelt dat het nog te vroeg is om daar iets over te kunnen zeggen. Verder overweegt PostNL sommige oranje brievenbussen overdag al leeg te maken in plaats van in de avond. Dat is volgens het bedrijf efficiënter. In september meldde het bedrijf al post van zakelijke klanten vanaf volgend jaar binnen twee dagen te bezorgen en niet meer binnen 24 uur.
De pakketbezorging was in de eerste maanden van dit jaar winstgevend, met 19 miljoen euro. PostNL boekte in de afgelopen drie kwartalen meer omzet tot ruim 2,3 miljard euro. Onder de streep stond een verlies van 9 miljoen euro.